Cometele s-ar putea afla la baza vieții de pe Pământ

de: Bogdan Cristea
29 05. 2016

Cometele ar fi responsabile pentru răspândirea unor elemente vitale pentru viețuitoarele de pe Pământ.

Misiunea Rosetta, lansată în 2004, este un efortl al ESA de a afla mai multe date despre originile Sistemului Solar. Încercând să identifice moleculele organice care ar fi putut să joace un rol determinant în apariția vieții pe Terra, cercetătorii au ajuns la concluzia că tocmai cometele ar fi cele mai primitive corpuri cerești din Sistemul Solar. Vă spuneam în urmă cu ceva vreme că sonda Rosetta a trimis primele imagini realizate vreodată cu suprafața unei comete.

Acum, Rosetta confirmă suspiciunile cercetătorilor, grație descoperirii unor elemente importante pentru susținerea vieții, în praful și gazul din jurul cometei 67P/Churyumov-Gerasimenko. Printre aceste elemente se numără fosforul, care, după cum scrie și Slashgear, este o componentă a ADN-ului, și glicina, care, după cum menționează Wikipedia, este unul dintre cei 20 de aminoacizi proteinogeni.

Astfel, cometele care au ajuns pe planeta noastră în timp ce aceasta se forma ar fi putut duce la o creștere a cantității de elemente care ar putea da naștere vieții. Ce-i drept, glicina ar mai fi fost descoperită în trecut pe o cometă, însă mostrele prelevate atunci ar fi fost contaminate pe Pământ, iar analiza acestora ar fi fost problematică. Acum, însă, cercetătorii susțin că au dovezi clare că astfel de elemente se găsesc în comete.

Acestea din urmă sunt corpuri cerești extrem de interesante. Cometa Lovejoy, de exemplu, eliberează într-o secundă o cantitate de alcool echivalentă cu 500 de sticle de vin. A fost prima dată când s-a observat la nivelul unei comete alcool etilic similar celui folosit în distileriile obișnuite, potrivit CNN.

Ulterior, astronomii observatorului din Paris au descoperit şi că Lovejoy eliberează în mod simultan ceea ce pare a fi un tip de zahăr. Aceeaşi echipă a analizat moleculele împrăştiate de cometă şi a ajuns la concluzia că acestea fac parte dintr-un sistem organic complex , similar celui care a declanşat apariţia vieţii pe Terra.